Trhová cena Gazpromu klesla za sedem rokov z 360 na 77 miliárd

29.06.2013 Celý región

Moskva 29. júna (TASR) - Z priebehu výročného valného zhromaždenia akcionárov Gazpromu, ktoré sa konalo v piatok (28. 6.) Moskve, vyplynulo, že trhová hodnota najväčšieho plynárskeho koncernu sveta v posledných siedmich rokoch prudko klesla.
Pohľad na sídlo ruského plynárenského monopolu Gazprom v Moskve Foto: TASR/AP

Reuters informuje, že v súčasnosti je 77 miliárd USD (58,87 miliardy eur), kým v roku 2007 šéf Gazpromu Alexej Miller uviedol, že cena koncernu je 360 miliárd USD a postupne by mala vzrásť na bilión USD.

Pokles ceny kedysi tretej najcennejšej svetovej firmy spôsobil vývoj na globálnom trhu so zemným plynom a chyby jej vedenia.

Hodnotu Gazpromu najviac znížila ťažba bridlicového plynu v Spojených štátoch, ktoré ho majú obrovské množstvo. Tým sa pre ruský koncern uzavrel perspektívny americký trh. Navyše Američania môžu dodávať lacný nadbytočný skvapalnený plyn (LNG) do Európy, čím oslabujú pozíciu Gazpromu na jeho strategickom trhu.

Miller musel vlani vrátiť miliardy dolárov svojim európskym odberateľom, ktorí sa sťažovali, že cena ruského plynu nezodpovedala dohodnutým kontraktom, lebo jeho merná jednotka (1000 kubických metrov) v porovnaní s cenou ropy sa stala oveľa drahšou, hoci ceny oboch komodít mali byť paritné.

Vo štvrtok (27. 6.) nemecký energetický koncern RWE informoval, že vyhral arbitráž s Gazpromom o cenu plynu.

Gazprom, ktorý je treťou najväčšou firmou v ročných výnosoch po ropnom koncerne ExxonMobil a technologickom Apple, dosiahol vlani čistý zisk 38 miliárd USD. Tento rok by mal klesnúť medziročne o 10 %. Jeho akcie na ruskom trhu ešte nikdy neboli také lacné ako teraz.

Miller akcionárom povedal, že vedenie Gazpromu chce dosiahnuť, aby koncern dosiahol na svetovom trhu so zemným plynom okolo 15 %. Experti predpokladajú, že cieľ by sa dal dosiahnuť, ak by cena komodity v Rusku výrazne vzrástla a ak by Gazprom dokázal v krátkom čase zvýšiť predaj LNG. Ruskí spotrebitelia platia za mernú jednotku len 114 USD, kým spoločnosť po odrátaní nákladov na dopravu paliva a clo inkasuje za ňu zo zahraničia 201 USD.

Gazprom si možno dáva ťažko splniteľnú métu. Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň povedal, že monopol koncernu by sa mal postupne oslabovať a na globálny trh by sa mali dostať s LNG aj rivali Gazpromu Novatek a Rosnefť. Všetky tri spoločnosti by mali súťažiť na obrovskom ázijskom trhu.
 

Vyberte región